Translate

dilluns, 21 de març del 2016

Espanyol 2-1 Athletic: Black Power

Després d'un empat in-extremis a Granada, l'Espanyol de Galca arribava al partit de diumenge amb l'obligació de guanyar els bascos si no volia tornar a mirar cap a les zones de descens. Els equips d'abaix havien puntuat tots i no aconseguir els tres punts hauria suposat quedar-se a tan sols quatre del descens.

El partit començava amb un minut de silenci en record de les tretze víctimes mortals d'un accident d'autobús d'estudiants d'Erasmus a Tarragona. Els primers minuts van estar marcats per un lleuger domini de l'Athletic Club, però sense ocasions clares en cap de les dues porteries. Amb una jugada aïllada, Gerard Moreno va poder fer l'u a zero, però es va veure frenat il·legalment per un defensor de l'Athletic dins l'àrea quan es disposava a xutar, i l'àrbitre, que era al costat, va deixar de xiular un penal glamurós i va perdonar en conseqüència l'expulsió al defensa basc, que era l'últim home del seu equip. A poc a poc, l'Athletic va anar apropant-se més a la porteria de Pau, a causa que aprofitaven molt bé els contracops per les bandes, sobretot per la dreta, on Àlvaro González estava molt perdut fent de lateral. Galca havia decidit deixar a Javi López a la banqueta, i el central espanyolista, fent de lateral era un autèntic desastre tant en defensa com en atac. Passats deu minuts, De Marcos va enviar a les boires un xut des d'una posició immillorable per marcar, i poc després, Mikel Rico va rematar amb molt perill una centrada d'Aduriz. Al minut vint, l'Athletic va tornar a penetrar l'àrea espanyolista amb molta facilitat, i Eraso, aprofitant el rebuig de Pau del seu primer llançament, va anotar a plaer el zero a u. Des d'aleshores, l'Espanyol va fer un pas endavant, i en conseqüència, l'Athletic un endarrere. Els blanc-i-blaus van agafar les regnes del partit, i després de diverses aproximacions tímides a la porteria de Gorka Iraizoz, Gerard Moreno primer, i Rubén Duarte després, van estar a punt de posar les taules al marcador amb dos potents llançaments. Tot i això, el matx va arribar a la mitja part amb immerescuda victòria dels bascos.

Els primers deu minuts de la represa van ser un autèntic festival de l'Espanyol. Els de Galca van arribar constantment amb perill a la porteria basca i Gorka Iraizoz va haver-se de lluir jugada rere jugada per evitar l'empat de l'Espanyol. Al minut cinquanta-quatre, i coincidint que Caicedo acabava d'entrar al terreny de joc, Diop va aprofitar una gran centrada d'Abraham per enviar el seu cop de cap al fons de la xarxa de la porteria de l'Athletic i aconseguir la igualada. Quatre minuts més tard, Felipão, després de desfer-se de diferents rivals dins l'àrea, va creuar la pilota a l'esquerra d'Iraizoz i va aconseguir per tant el gol de la remuntada, fent esclatar d'alegria a tot l'RCDE Stadium, que no creia el que veia. Des d'aleshores, Valverde va posar tota l'artilleria sobre el terreny de joc, i l'Athletic, a la desesperada, va anar a buscar l'empat, però davant es va trobar un Espanyol defensant amb molt d'ordre i rigor, i no va aconseguir connectar ni un sol xut entre els tres pals. El partit es va quedar molt travat, però en alguns contracops dirigits per Caicedo, l'Espanyol va estar a punt d'anotar el tercer. Encara que semblava que tot eren flors i violes pels blanc-i-blaus, la desgràcia va arribar, en forma de lesió, quan Caicedo, que havia rebut un fort cop en una jugada anterior, va haver-se de retirar al minut vuitanta-quatre, tot just mitja hora després d'haver entrat al camp. En substitució seva va ingressar al rectangle de joc Mamadou Sylla, qui en l'afegit, i després d'una molt bona jugada personal, va poder anotar el tres a u, però li va impedir el pal, que va evitar un gol que ja es cantava a Cornellà. Al final, victòria merescuda i necessària d'un Espanyol que amb aquests tres punts ja es queda set per sobre del descens i encarrila una salvació que fa poques jornades es preveia molt més llarga i complicada.

Ara, l'equip no jugarà fins al tres d'abril, quan visitarà el Màlaga, i és que el cap de setmana vinent hi ha aturada per seleccions. El pròxim partit a casa serà el dissabte deu d'abril contra l'Atlètic de Madrid, qui vindrà a Cornellà amb la lliga perduda i amb un transcendental partit de Champions el dimecres següent contra el Barça.

Jordi Pineda.