Translate

dilluns, 17 d’abril del 2017

Leganés 0-1 Espanyol: Made in QSF

Amb la victòria davant l'Alabès i les punxades dels rivals més directes com a atenuants a l'onada de crítiques i decepcions després de la derrota a San Mamés, l'Espanyol visitava Butarque amb la necessitat de sumar tres punts per seguir en la lluita pel setè lloc, i fins i tot el sisè. La contundent victòria de l'Athletic davant el Las Palmas contrastava amb la derrota de la Reial Societat al Camp Nou, que se sumaria hores més tard a l'ensopec també de l'Eibar al Benito Villamarín. Els tres punts, per tant, atorgarien a l'Espanyol, cas d'aconseguir-los, la consolidació a la novena plaça, i per tant, l'assoliment virtual del primer objectiu, el Top-10, i una considerable retallada de punts respecte a l'Eibar, de quatre a un, i la Reial, de sis a tres, mentre que la setena plaça s'aproparia de quatre a tres, i la sisena, de sis a quatre.

En aquesta ocasió, Quique va optar per posar sobre la gespa de Butarque tota l'artilleria pesant, deixant a un costat les rotacions després de quedar demostrat el poc potencial del fons d'armari de la plantilla. De fet, el tècnic madrileny no va introduir cap variació respecte als onze homes que van guanyar a l'Alabès dissabte passat, i Diego López, segon en la lluita pel trofeu Zamora, només per darrere del barcelonista Ter Stegen, va repetir sota pals, igual que Javi López, David López, Diego Reyes, AarónJavi Fuego, Marc Roca, Pablo Piatti, José Manuel Jurado, Felipão Caicedo i Gerard Moreno ho van fer a les seves respectives posicions. Tampoc va reservar a ningú Asier Garitano, que conscient de la transcendència de la cita per allunyar-se considerablement de la zona de descens després de les punxades d'Sporting i posteriorment Granada, esdevenia una oportunitat immillorable per certificar de forma virtual la permanència.

Des del primer minut, com s'ha fet habitual ja en els desplaçaments lluny de Cornellà, l'Espanyol va cedir la pilota al rival, esperat les envestides dels madrilenys al darrere, i intentant sortir, sense èxit per la manca d'efectius, al contraatac. Però és que els pocs recursos demostrats amb la pilota als peus, intentant dur a terme atacs posicionals i previsibles frenats sense problemes pels defenses del Leganés, donant per perdudes també les bandes, on Jurado i Piatti, sense espais per conduir, ni ajudes, van ser incapaços d'avançar i proporcionar pilotes als davanters, Gerard i Caicedo, que van esdevenir dos espectadors més, van penalitzar clarament la faceta ofensiva de l'equip. El mig del camp, marcat per la manca d'efectius, va esdevenir un desert que el Leganés va aprofitar per gestar diferents envestides que ben a prop van estar de convertir-se en l'un a zero. L'entrellat defensiu, aquest sí, molt ben ordit per Quique, i Diego López, les van anar desbaratant una per una amb molts problemes, i amb un injust empat a zero es va arribar al descans.

El guió no va canviar a la represa. Els locals van seguir duent el pes del partit de forma molt plàcida, sense patir en absolut en defensa i amb cada cop més facilitats per aproximar-se a l'arc de Diego López. Enguany, la falta d'efectivitat del Leganés i l'entrada d'Hernán Pérez i Leo Baptistão van marcar un desenllaç tràgic per uns i èpic pels altres. Un únic avís, de Caicedo, al minut seixanta, en el que va esdevenir el segon xut entre els tres pals dels blanc-i-blaus durant tot l'encontre, obligant a intervenir al basc Iago Herrerín, gairebé inèdit durant la cita, va marcar el precedent del gol de Leo Baptistão al minut noranta-u. Una pèrdua absurda de El Zhar a la frontal de l'àrea espanyolista, amb tot el Leganés a camp contrari, va obrir la porta al mateix Baptistão juntament amb Gerard a realitzar una ràpida transició que va definir el brasiler amb una esplèndida vaselina davant la incredulitat de Butarque, que impotent davant el que veia, va quedar en absolut silenci, patint de primera mà, igual que amb anterioritat Betis, Alabès o Eibar, el denominat partit made in QSF.

Enguany, faltant sis jornades per la conclusió del campionat de lliga, el Leganés segueix cinc punts per sobre del descens, que marca l'Sporting, mentre que l'Espanyol, amb quaranta-nou punts, s'aproxima considerablement a posicions europees. L'Eibar, vuitè, ja només se situa un punt per sobre, mentre que amb la Reial, setena, es redueix la distància a tres. Amb l'Athletic, ara sisè, la diferència segueix sent de quatre punts. Ara bé, amb les visites d'Atlètic i Barça, i el desplaçament a Gijón entre setmana, l'equip de Quique Sánchez Flores afronta un tram de competició molt exigent i extremadament complicat, al mateix temps que de transcendental importància cara a la lluita per objectius europeus.

Jordi Pineda.