Translate

divendres, 2 de juny del 2017

Les valoracions de la temporada 2016-2017

La temporada: DE MENYS A MÉS, 6 - Temporada irregular d'un equip que va començar sembrant molts dubtes amb un començament de temporada força dolent que va cridar a tots els fantasmes del passat. Enguany, amb el temps, l'evolució ha estat palpable, i la temporada ha finalitat amb un Espanyol molt més sòlid i solvent. La cara de la moneda, la vuitena plaça de lliga, que serveix per complir amb l'objectiu fixat, el top-8,i també l'assentament de les bases. La Copa, amb l'eliminació a la primera de canvis a Cornellà davant un Alcorcón amb peu i mig a Segona B, la creu.

1. Roberto Jiménez: FRACÀS, 3 - Va arribar com el clar favorit per ocupar la porteria, i malgrat que en pretemporada va poder fer creure que els tres milions invertits en ell serien amortitzats, un inici nefast el va condemnar. En quatre aparicions tretze gols rebuts, i diferents errades per oblidar, que fins i tot van costar diversos gols. Ha de marxar.

2. Martín Demichelis: FRUSTRAT, 1 - La seva única aparició va ser per oblidar, i el seu pas al costat al Màlaga -equip al qual va marxar al mercat d'hivern- després de veure que ja no podia seguir competit a Primera Divisió, ho diu tot. El trencament del compromís amb Quique de rebutjar la selecció va refredar la seva relació i el va abocar a un ostracisme anunciat.

3. Rubén Duarte: ASSENYALAT, 2 - Dues primeres jornades nefastes li van valer la sentència d'un Quique que confiava a recuperar-lo. A partir d'aquí, tant Víctor Sánchez, migcampista, com Aarón, del filial, com Víctor Álvarez, li van passar al davant, i no va aparèixer ni tan sols quan les baixes van colpejar amb duresa l'eix. Necessitava un canvi d'aires, i l'ha tingut.

4. Víctor Sánchez: COMODÍ, 7 - No ha estat el Víctor d'altres anys, però la seva polivalència ha permès tapar errors de planificació. Ara bé, quan ha jugat ha rendit a un nivell satisfactori, aportant tant al mig del camp com al lateral, però s'ha vist minvat pels problemes físics que ha arrossegat al llarg del curs. Enguany, el seu compromís és innegociable, i la seva continuïtat imprescindible. Com a jugador i com a capità.

5. Víctor Álvarez: COMPROMÈS, 5 - No ha comptat amb gaires oportunitats, però el seu gran treball diari, malgrat que estar relegat a un segon pla, li ha permès guanyar-se a un Quique que l'ha premiat amb alguns minuts durant el tram final del campionat, i amb la proposta de renovació. Per mi, tot un gran encert. Immillorable exemple de professionalitat d'un futbolista que ha defensat amb orgull la capitania.

6. Óscar Duarte: IRREGULAR, 6 - Temporada intermitent del central sud-americà, que va començar amb la titularitat, però que va caure en l'oblit posteriorment pel bon rendiment de la dupla formada per Diego Reyes i David López. Enguany, va tornar a un bon nivell quan Quique va decidir avançar a aquest últim al mig del camp, però una greu lesió el va deixar, en el millor moment, fora de combat.

7. Gerard Moreno: GOLEJADOR, 8 - El seu primer any a l'entitat va ser discret, igual que el rendiment de l'equip. Enguany, aquest segon s'ha destapat. La seva aportació ha estat clau i ha demostrat ser un jugador més que vàlid pel projecte, però no pot ser la referència. Necessita algú top al costat. Sergio García? Caldrà veure quina factura li han passat els dos anys a una lliga menor com la catarí.

8. Salva Sevilla: ABSENT, 2 - Tècnica en té, però la seva fredor i la ralentització del joc han xocat amb els esquemes d'un Quique Sánchez Flores molt més pragmàtic. També ha estat posada en entredit la seva actitud, però el cert és que finalitza contracte i no el trobarem gens a faltar l'any vinent.

9. José Antonio Reyes: FUGAÇ, 6 - Ha aparegut poc, però quan ho ha fet, ha deixat petjada. Tres importants gols i alguna altra assistència han fet de l'andalús un jugador que, malgrat que no ha comptat gaire amb la confiança del seu principal avalador, Quique, ha deixat molt bones sensacions i la incògnita de saber que hagués passat si hagués gaudit de minuts i regularitat.

10. Felipão Caicedo: LAMENTABLE, 3 - Va arribar fa tres anys com una estrella, i va exercir aquest paper fins a la temporada passada. El nou projecte li ha atorgat un rol inferior que no ha sabut assumir, i la seva temporada ha estat marcada per polèmiques i desenganys. Les pobres xifres golejadores i la manca d'actitud l'allunyen de seguir a l'Espanyol la temporada vinent. Seria noci per club i jugador.

11. Leo Baptistão: NOTABLE, 7 - Quan ha jugat, ho ha fet a un gran nivell. Tant a la punta com a la banda dreta ha marcat la diferència i ha esdevingut vital per l'equip. La seva llarga absència va passar factura a l'equip, que el va trobar a faltar, però no a ell, que quan va tornar em cap moment va mostrar seqüeles i va seguir rendint de la mateixa forma.

12. Aarón Martín: REVELACIÓ, 8 - Un dels grans mèrits i orgulls d'aquesta temporada, juntament amb Marc Navarro i Marc Roca, sense oblidar tampoc a Óscar Melendo. De debutar per absència d'efectius ha passat a convertir-se en un fix als esquemes de Quique i en un actiu molt preuat per l'Espanyol, firmat fa escassos mesos una renovació que li va atorgar fitxa de primer equip.

13. Diego López: ASSEGURANÇA DE VIDA, 9 - El millor fitxatge de l'estiu juntament amb David López o Pablo Piatti. Les seves intervencions han estat de vital transcendència i han aportat molts punts. A més a més, ha aconseguit transmetre seguretat a la defensa i s'ha posat l'afició a la butxaca en el seu primer curs, guanyant-se a pols la compra dels seus drets federatius, que pertanyien encara al Milà.

14. José Manuel Jurado: SALVA SEVILLA 2.0, 4 - El gran sobrevalorat de la temporada. La seva tècnica ha derivat en accions puntuals que han meravellat a l'afició. Enguany, les seves absurdes errades han costat molts punts. Ha restat molt més del que ha sumat. No hauria de seguir, si més no, a l'onze.

15. David López: ENORME, 8 - Va venir per recuperar el doble pivot amb Víctor Sánchez que tant havia meravellat dos anys abans, però va acabar de central per necessitat, igual que Víctor al lateral, on ha acabat oferint un rendiment espectacular, fins i tot millor que a la seva posició natural. No hauria de tornar mig.

16. Javi López: COMPLIDOR, 6 - El mal inici de l'equip el va condemnar. Quique va perdre tota la confiança en ell i va fer passar a Víctor Sánchez, Marc Navarro i fins i tot Diego Reyes i David López al seu davant. Enguany, la necessitat el va fer tornar, i va complir, arribant-se a guanyar la renovació. Immillorable exemple de compromís i capità.

17. Hernán Pérez: DILUÏT, 5 - Igual que havia acabat el curs anterior, va començar molt fort. Amb la velocitat com a gran aval, es va mantenir moltes jornades com a titular a l'extrem dret, però la seva irregularitat i la voluntat de Quique d'encabir Jurado a l'onze com fos, el va relegar a un rol de revulsiu.

18. Javi Fuego: DESAPERCEBUT, 6 - Sense fer molt soroll ha completat una temporada correcte al mig del camp. Ha esdevingut la prolongació de Quique Sánchez Flores a sobre de la gespa. Ha complert amb la seva tasca de contenció com se li demanava malgrat passar desapercebut per la poca vistositat del seu rol.

19. Pablo Piatti: EL MILLOR, 10 - Descartat pel València, ha costat milió i mig, i demostra que el bo no sempre és el més car. Ha superat les dues xifres tant en gols com en assistències, emulant a jugadors amb molt més nom, com Neymar, i ha esdevingut vital en l'atac de l'equip. Quan no hi ha sigut, se l'ha trobat a faltar molt, en excés.

20. Pepe Diop: INVISIBLE, 5 - Pràcticament no ha participat. Quique tan sols l'ha emprat en partits de més exigència defensiva per aportar múscul al mig del camp. Enguany, malgrat que ha aprofitat amb escreix els pocs minuts de què ha disposat, no ha gaudit de regularitat i s'ha vist relegat a un segon pla en favor de Marc Roca, Javi Fuego o Víctor Sánchez.

22. Álvaro Vázquez: ESTRELLAT, 4 - Quique va apostar fort pel seu fitxatge. Va preferir invertir quatre milions per ell que no reforçar el lateral dret, amb Javi López com a únic efectiu a principi de temporada, però enguany, amb prou feines hi ha comptat. Tampoc ha aprofitat els minuts dels que ha disposat. El millor per club i jugador seria buscar una sortida aquest mateix mercat estival.

23. Diego Reyes: MUR, 8 - Va arribar als últims instants del mercat com el fitxatge estrella per l'eix, i així ha estat. La bona sincronia amb Diego López ha permès que ambdós formessin un mur difícil de superar. Enguany, el principal escull esdevenen els set milions que demana l'Oporto per adquirir els seus drets federatius, i en conseqüència, certificar la seva continuïtat.

28. Marc Roca: INTERMITENT, 6 - Va començar la temporada derrumbant la porta del primer equip, però una inoportuna lesió li va fer perdre pes a l'equip, fins al punt de tornar al filial. La seva persistència va permetre-li retornar amb els grans i tornar-se a fer un més que merescut lloc a l'equip. L'any que ve tindrà fitxa de primer equip.

30. Óscar Melendo: PREMATUR, 5 - Sempre que ha gaudit d'una oportunitat l'ha aprofitat, demostrant la seva vàlua. Enguany, en edat juvenil, el que més necessita ara és jugar. Quique va començar apostant molt fort per ell, però amb el pas de les jornades s'ha anat diluït, i amb prou feines ha acabat esdevenint el tercer canvi. El millor seria una cessió a Segona, o fins i tot a Primera, amb garantia de minuts.

31. Marc Navarro: PREMIAT, 7 - El destí l'ha premiat amb un ascens al primer equip més que merescut després de passar per una durani llarga lesió quan es trobava en el millor moment de forma. Les seves excel·lents prestacions defensives es complementen amb una gran projecció ofensiva. Ha demostrat estar capacitat per esdevenir el lateral dret titular d'aquest projecte.

L'entrenador, Quique Sánchez Flores: SOBRE ELOGIAT, 7 - Contrasta el comentari amb la nota. El cert és que Quique Sánchez Flores ha realitzat una gran tasca al capdavant de l'equip i ha aconseguit assentar unes bases necessàries per créixer. Enguany, els elogis que ha rebut esdevenen, pel meu gust, excessius, i és que en un projecte a mitjà termini, els anys clau per a realitzar valoracions esdevenen el segon i el tercer. El més complicat ara és donar continuïtat al que ha començat.

Jordi Pineda.